Normal_fiets__fietsen__verkeer

In veel studentensteden vallen ze op: fietsen met een blauwe voorband. Deze leasefietsen, zogeheten Swapfietsen, kunnen voor 15 euro per maand worden gehuurd. De fiets lijkt behoorlijk aan populariteit te winnen: het aantal mensen dat een abonnement afsloot staat in anderhalf jaar tijd op 32.000. Dat meldt RTL Nieuws.

De komst van de Swapfiets lijkt het einde te betekenen van de afgetrapte studentenfiets, althans, als het aan de bedenkers van de leasefiets ligt. Huurders huren een degelijke omafiets zie zij gratis kunnen laten repareren bij schade. Wordt de fiets gestolen, dan kost dat een huurder 40 euro van het eigen risico. Wel wordt er dan een nieuwe fiets geleverd.

Het project begon in Delft en Leiden en is na succes uitgezet in meer steden in Nederland. Sinds kort heeft de Swapfiets ook zijn intede gedaan in België. Vooral voor studenten is een leasefiets aantrekkelijk, omdat een eigen fiets prijzig is en wel eens gestolen wordt. Een fiets met abonnement lijkt dus een beetje op het concept van Netflix voor films en Spotify voor muziek.

De vraag is of de Swapfiets uiteindelijk goedkoper is dan een eigen fiets. Zeker als een fiets meer dan een jaar meegaat, lijkt het voordeliger om een eigen goede tweedehands fiets aan te schaffen. Het voordeel van de Swapfiets is dat de fiets altijd goed werkt en je niet naar een fietsenmaker hoeft voor reparaties.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids