Normal_studenten_studeren_bibliotheek_studie_studieboeken_huiswerk

Het CDA, GroenLinks en de SP willen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over het gebruik van Engels in het hoger onderwijs. De Kamerleden willen dat onderwijsminister Ingrid van Engelshoven haast maakt met het uitvoeren van de afspraken die in het regeerakkoord zijn opgenomen. Dat meldt NOS.

In dat regeerakkoord staat dat het kabinet scherper zal toezien dat opleidingen alleen Engelstalig zijn als er sprake is van een “toegevoegde waarde, de kwaliteit van voldoende niveau is en er in voldoende mate Nederlandse opleidingen zijn.” Volgens de minister is het aan de onderwijsinstellingen zelf om de zogeheten verengelsing te controleren. Voor de zomer verwacht Van Engelshoven een ‘visiebrief internationalisering hoger onderwijs’ te sturen. De Kamerleden willen echter snellere maatregelen.

Engelstalige opleidingen komen er steeds meer, vooral voor internationale studenten zijn die aantrekkelijk. Onderwijsinstellingen levert die aanwas studenten meer geld op. GroenLinks vindt niet dat geld de drijfveer moet zijn om Engels boven het Nederlands te verkiezen. GroenLinks-Kamerlid Özdil maakt zich zorgen over de kwaliteit van zowel het Engels als Nederlands bij Nederlandse studenten.

Minister Van Engelshoven heeft plannen om nog in het voorjaar te overleggen met onder meer de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids