Normal_ziekenhuis_eten

Per 1 januari van dit jaar is het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid van start gegaan aan de Christelijke Hogeschool Ede. Willemieke Kroeze mag zich daarbij lector noemen. Het lectoraat maakt deel uit van de opleiding verpleegkunde. Dat meldt Skipr.

Met het lectoraat worden onderzoek en praktijk verbonden. Zorg voor Voeding en Gezondheid is volgens de hogeschool een goede aansluiting op de ontwikkelingen binnen de verpleegkunde, onder meer omdat een verpleegkundige steeds vaker als gezondheidsbevorderaar optreedt. Niet alleen bij het herstellen van een ziekte is voeding van groot belang, voeding is tevens een risicofactor voor het ontstaan van ziekten. Ziekte kan worden voorkomen door een gezond eetpatroon te bevorderen.

Kroeze werkt als universitair docent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op de afdeling Gezondheidswetenschappen. Zij zal daarom in deeltijd aan de slag gaan als lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Kroeze is gespecialiseerd op het gebied van determinanten van gedrag, het bevorderen van gezond voedingsgedrag en de implementatie van evidence-based leefstijlinterventies in de eerstelijnszorg.

Dat het lectoraat Zorg voor Voeding en Gezondheid op de Christelijke Hogeschool Ede plaatsvindt is geen verrassing. De hogeschool bevindt zich namelijk in de zogeheten FoodValley, waar overheid, onderwijs en bedrijfsleven samenwerken voor het stimuleren van innovatie. Daarnaast hebben zij als doel om bij te dragen aan voedingsvraagstukken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids