Normal_studeren__student__koffie__studie__huiswerk

Studenten die pas zijn afgestudeerd verwachten na 4,7 maanden een baan op niveau te hebben gevonden. Wo-studenten in de ict-sector schatten hun baankansen na hun afstuderen het positiefst in. De studenten schatten hun baankansen dit jaar positiever in dan vorig jaar. Deze cijfers komen naar voren uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Dat meldt Computable.

Voor het onderzoek zijn ruim 2.400 studenten ondervraagd. Een van de vragen die werd voorgelegd was ‘Hoe lang denk je na je opleiding een baan op niveau te hebben gevonden?’ Van alle studenten die meededen aan het onderzoek ligt de verwachte tijd tussen het afstuderen en het vinden van werk gemiddelde op 4,7 maanden. Vorig jaar lag die tijd nog op 5,1 maanden. De baankansen worden het gunstigst ingeschat door de universitaire studenten in de ict-sector. Zij denken al na 3,2 maanden een passende baan te hebben gevonden.

Eenzelfde positieve instelling is terug te vinden bij studenten van de sectoren accountancy en bedrijfskunde, financieel en marketing. Zij denken eveneens minder dan vier maanden op zoek te moeten naar werk. Van de hbo’ers zijn de studenten logistiek en techniek het positiefst over hun baankansen. Economie en commercieel zijn binnen het mbo de sectoren waarin studenten het meest hoopvol zijn.

Het AGO wordt sinds 2003 elk kwartaal afgenomen onder ongeveer 4.000 unieke respondenten. Elk jaar worden er dus op zijn minst 16.000 personen ondervraagd die de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking representeren. Op basis van CBS-cijfers wordt vervolgens gekeken naar verschillen tussen opleidingsniveau, geslacht, leeftijd, regio en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids