Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Studenten en bestuurders van NHL Stenden in Leeuwarden hadden afgelopen week een bijzondere primeur. De nieuwe minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, bracht de fusiehogeschool als eerste een bezoek sinds haar nieuwe functie. Talentvolle studenten gingen met de minister in gesprek. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

De studenten die werden vereerd door het bezoek van Van Engelshoven spraken over hun opleidingen en wensen. De minister luisterde aandachtig en stelde de studenten vragen. Ook meldde zij dat over het onderwerp onderwijs tijdens de formatie in totaal zo’n 90 uur is vergaderd. Daarmee wilde ze aangeven dat onderwijs hoog op de agenda staat, zowel bij het kabinet als bij Van Engelshoven zelf.

Van Engelshoven deelde verder mee dat er nergens zoveel geïnvesteerd wordt als in het onderwijs (1,9 miljard euro). Een van die investeringen is het invoeren van een korting van 1000 euro op het collegegeld van nieuwe eerstejaarsstudenten. Voor pabo-studenten geldt deze korting zelfs twee jaar, omdat er volgens de minister de meeste vraag is naar personeel in het onderwijs.

De hbo’ers zijn echter minder blij met het verhogen van de rente op de studielening. Van Engelshoven gaf aan dat hiervoor gekozen is omdat te zien was “dat de lage rente studenten aanmoedigde om veel meer te lenen dan ze voor hun studie nodig hebben”. De minister stelde de studenten gelukkig gerust door te vertellen dat de verhoging behoorlijk meevalt. Een avondje bier drinken met vrienden is volgens haar duurder.

Er werd tijdens het bezoek van Van Engelshoven niet alleen gesproken, een aantal studenten demonstreerde ook een populaire zelfontwikkelde app waarmee spaarpunten digitaal verzameld kunnen worden. Tot slot gebruikte het college van bestuur de ontmoeting met Van Engelshoven ook om het beurzenstelsel voor internationale studies aan te laten pakken. Studenten moeten hiervoor namelijk nu nog een flink bedrag bijbetalen, maar dat moet in de toekomst verbeterd worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids