Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Meerdere leden van studentenvereniging Vindicat zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen bij het corps. De studenten zouden onder meer last hebben van angst- en stressklachten door fysiek geweld en vernederingen. Dit meldt de Volkskrant.

Zo heeft de Groningse psycholoog Martin Appelo naar eigen zeggen in twintig jaar tijd een tiental Vindicat-leden behandeld. De studenten zouden onder meer last hebben van angst- en stressklachten. Zo waren er vrouwelijke studenten die zich achteraf gemanipuleerd voelden om seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan. Ook waren er Vindicat-leden die psychisch last hadden van fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen. Volgens Appelo is de groepsdruk in het corps overweldigend en worden de risico's daarvan onderschat. 
 
Gerwin Witvoet, voormalig studentenpsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), herkent de verhalen van zijn collega. Ook bij hem kwamen er geregeld klachten binnen van Vindicat-leden. Toentertijd heeft hij geprobeerd dit aan de kaak te stellen door een brief te schrijven en het gesprek aan te gaan met de RUG, maar daar is nooit vervolg aan gegeven. Een woordvoerder van de RUG laat weten dat ze gaan uitzoeken wat er verder met de melding van Witvoet is gebeurd.
 
Het bestuur van Vindicat zegt niets te weten van de verhalen van Appelo, maar wil dit tot op de bodem uitzoeken. De vereniging roept daarom leden met klem op zich bij hun vertrouwenspersoon te melden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids