Normal_pen_schrijven

Op de Haagse Hogeschool worden voor het online studentenblad niet langer columns geschreven door docent Herre Faber. Na vijf jaar stopt hij ermee, omdat zijn studenten druk uitoefenden op hem. Zij vonden zijn maandelijkse columns ‘islamofoob en seksistisch’ en eisen via een petitie dat het college van bestuur openlijk afstand neemt van de teksten. Dat meldt het AD.   

Faber, docent bewegingstechnologie, roept in een van de gewraakte columns moslimmannen op zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie binnen de islam. “Vrouwen vanaf kleuterleeftijd indoctrineren met het idee dat ze hoofddoeken en boerka’s moeten dragen, omdat ze anders hoeren zijn en erom vragen verkracht te worden, is niet sjiek. Het geïnstitutionaliseerd slaan van ongehoorzame vrouwen die seks weigeren. Niet zo fijn” is te lezen.

De studenten zijn van mening dat moslims door de docent over één kam worden geschoren. Een groep studenten uit de Gender Think & Do Tank van de hogeschool stelde onlangs een petitie op. Aanleiding hiervoor was een column van Faber die al in 2015 is geschreven. In die column schreef hij afgeleid te zijn door “de dikke tieten van studentes”. Volgens een van de initiatiefnemers van de petitie beschuldigt de docent moslimmannen, terwijl hij er aan de andere kant zélf voor zorgt dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen.

Op sociale media ontstond veel ophef over de columns van Faber. Zelf zegt hij door middel van zijn teksten de studenten alleen maar kritisch wilde leren denken. “Mmensen kwetsen was nooit de bedoeling”, zegt de docent, die toegeeft wel het scherpst van de snede te hebben opgezocht. Faber biedt aan de mensen die zich beledigd voelen oprecht zijn excuses aan. Aan de andere kant stelt hij dat vrijheid van meningsuiting juist ook voor docenten van belang is. Dat Faber nu toch besluit te stoppen met zijn columns heeft te maken met dat zijn plezier weg is, zo geeft hij aan.

Die keuze vindt het college van bestuur erg jammer, te meer omdat het vindt dat de docent niet te ver is gegaan. Volgens het bestuur is het juist een groot goed om te kunnen zeggen wat je denkt, zelfs als dat betekent dat meningen scherper worden. “Ook dan moet er de durf zijn om met elkaar in gesprek te gaan”, is de reactie op het stoppen van Faber als columnist.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids