Logo_logo_windesheim


In Somalië wordt journalist Jama bedreigd en geïntimideerd door Al-Shabaab. Als één van de tien Shelter Cities in Nederland biedt Zwolle hem tijdelijk opvang en bescherming, en de gelegenheid om in vrijheid te kunnen spreken. Dit doet hij op dinsdag 14 november aanstaande bij het Windesheim Honours College op de Campus van Hogeschool Windesheim.

Jama werkt al tien jaar als journalist en mensenrechtenverdediger in Puntland, een regio in Somalië met een betwiste autonome status. Hij heeft een eigen populaire tv-show en behandelt daarin onderwerpen zoals politieke aansprakelijkheid, gender en mensenrechten.

Na een interview met de minister van Informatie van Puntland over corruptie, rechtvaardigheid en politiek, werd Jama gearresteerd en voor elf dagen gevangen genomen. Vorig jaar heeft hij naar voren gebracht hoe de terroristische organisatie Al-Shabaab kansarme kinderen exploiteert, waarna hij werd bedreigd en geïntimideerd. Andere mensenrechtenverdedigers in Puntland zijn na een aanval om het leven gekomen, ontvoerd of hebben het land verlaten als vluchtelingen.

Op dinsdag 14 november vertelt Jama samen met twee andere mensenrechtenverdedigers zijn verhaal aan studenten van het Windesheim Honours College (WHC) en andere geïnteresseerden. "Met onze opleiding Global Project & Change Management richten wij ons op studenten die het verschil willen maken in de samenleving", zegt Liesbeth Rijsdijk van het WHC. "Daarom hebben wij ons aangesloten bij Shelter City. Een thema en een type project waar wij onze studenten ook voor opleiden en mee in aanraking willen laten komen."

Geïnteresseerden zijn welkom op dinsdag 14 november, van 16.30 - 19.30 uur in gebouw D op de Campus van Hogeschool Windesheim. Aanmelden kan per mail via info-ipmb@windesheim.nl. De bijeenkomst wordt georganiseerd door tweedejaarsstudenten Global Project & Change Management van het WHC. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids