Normal_studenten_diploma_afstuderen

In de week van 13 tot 17 november aanstaande vindt de Week van de Internationale Student plaats. Door het hele land organiseren hogescholen, universiteiten, gemeenten en Nuffic evenementen om het belang van internationaal talent voor Nederland te laten zien. Dat meldt Nuffic.

Zo zijn er onder meer webinars, social media take overs, foodfestivals, career events en open dagen voor, met en door internationale studenten. De week komt voort uit de wereldwijde dag van de internationale student.

Internationale studenten worden steeds belangrijker voor het Nederlandse onderwijs. Ze dragen via de international classroom bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast leveren ze zowel tijdens als na hun studie een aanzienlijke economische bijdrage. Zo leveren studenten die na hun studie in Nederland blijven wonen en werken de schatkist jaarlijks circa 1,57 miljard euro op.

Met 11,4 procent vormen de 112.000 internationale studenten in Nederland een steeds grotere groep binnen de totale studentenpopulatie. Door de stijgende aantallen is er in toenemende mate aandacht voor thema’s als huisvestingsproblematiek, het gebruik van Engels in het onderwijs en de kosten van het aantrekken van internationaal talent.

“Het is belangrijk dat er oog is voor de uitdagingen die deze groep studenten met zich meebrengt. De obstakels waar internationale studenten tegenaan lopen nemen we serieus. Tegelijkertijd moeten we de opbrengsten van internationalisering niet uit het oog verliezen”, zegt Freddy Weima, directeur van Nuffic. “Internationalisering en de aanwezigheid van internationale studenten is een belangrijke pijler voor het concurrentievermogen van Nederland. Ook komen internationale en Nederlandse studenten én staf in aanraking met elkaars culturen en gewoonten en leren ze van elkaars kennis, ervaring en netwerken.”

Bovendien versterken de studenten de lokale kenniseconomie en zijn ze een belangrijke vestigingsfactor voor kennisintensieve bedrijven en organisaties, zo concludeerden de commissie Buijink en AWTI onlangs. Internationale studenten blijven ook na afstuderen van onschatbare waarde voor de economische en diplomatieke betrekkingen.

Reden voor Nuffic werk te maken van Holland alumni. Wereldwijd zijn meer dan 60.000 Holland Alumni met elkaar verbonden in het Holland Alumni netwerk. Tijdens de Week van de Internationale Student wordt ook het Holland Alumni netwerk – Nederland gelanceerd, voor internationaal georiënteerde studenten en alumni in Nederland.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids