Normal_windesheim__zwolle

De vloerconstructie van gebouw X van Windesheim voldoet niet aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Windesheim de afgelopen periode heeft laten doen. Het gebouw blijft gesloten totdat noodzakelijke bouwkundige aanpassingen zijn gedaan. De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. Dit meldt Windesheim.

Begin oktober maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van het incident met de parkeergarage in Eindhoven nieuwe richtlijnen bekend voor bollenplaatvloeren die geconstrueerd zijn met zogenaamde breedplaatvloeren. Deze zijn ook gebruikt in gebouw X.

Windesheim heeft de afgelopen dagen uitgebreid technisch onderzoek laten doen naar de gebruikte constructies en materialen in het gebouw. De conclusie van het onderzoek is dat er op basis van de nieuwe richtlijnen een verhoogd veiligheidsrisico bestaat bij normaal gebruik. De vloeren voldoen zonder aanpassingen niet aan de veiligheidsnormen voor de bij het ontwerp berekende maximale belasting. Op basis van het technisch onderzoek besloot Windesheim afgelopen zaterdag al het X-gebouw uit voorzorg te sluiten.

De benodigde werkzaamheden zullen naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. Rekening houdend met enige uitloop gaat Windesheim ervan uit dat gebouw X in ieder geval rond de zomer weer in gebruik genomen kan worden. Voor de rest van dit schooljaar wordt daarom naar alternatieve huisvesting op en rond de campus gezocht.

Tot en met vrijdag 10 november zijn er toetsweken. Voor deze periode zijn inmiddels alternatieve toetsruimtes en werkplekken op de campus gevonden. Voor de periode daarna wordt al naar alternatieve lokalen en werkplekken op en rond de Campus in Zwolle gezocht. In gebouw X zijn opleidingen op het gebied van business, media en recht gehuisvest, met in totaal circa 4.000 studenten en ruim 300 medewerkers. Op vrijdag 10 november is de open dag van Windesheim. Deze gaat gewoon door.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids