Normal_kwasten_kunst_schilder

De kans op werk voor jongeren die afstuderen aan een kunstopleiding neemt in de eerste jaren na hun diploma snel toe. Veel beginnende kunstenaars gaat na hun afstuderen aan de slag op een lager niveau dan hun opleiding, maar na vijf of zes jaar heeft de helft van hen toch een baan op hun eigen opleidingsniveau. Dit blijkt uit het rapport 'Van startende kunstenaar tot gevorderde: de loopbaanontwikkeling van kunstenaars in de eerste vijf jaren na het afstuderen'. Dit meldt HBO Monitor.

Voor de Kunstenmonitor werden jonge kunstenaars benaderd die eerder al meededen aan eenzelfde onderzoek uit 2010-2011. De deelnemers hadden destijds zo'n anderhalf jaar hun diploma. De start op de arbeidsmarkt is voor veel kunstenaars moeilijk maar uit de tweede meting blijkt dat dit niet altijd negatieve gevolgen heeft voor de verdere loopbaan. Een opvallende trend gezien de moeilijke periode voor de cultuursector.

Zo nam het aantal kunstenaars dat werkt op hbo-niveau de afgelopen vijf jaar met 6 procent toe. Het aantal kunstenaars dat zowel in de eigen opleidingsrichting als op het eigen opleidingsniveau werkzaam is nam zelfs toe met 10 procent. Hierdoor gaan jonge kunstenaars er ook in salaris flink op vooruit: gemiddeld verdienen zij een kwart meer dan een jaar na hun afstuderen.

Lees hier het rapport 'Van startende kunstenaar tot gevorderde'

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids