Arjen Davidse Conservatorium Haarlem en Matthew Nicholl, vice president Global Affairs, Berklee

Het Conservatorium van Hogeschool Inholland Haarlem en Berklee College of Music (Boston) hebben een partnership-overeenkomst getekend voor een exclusieve samenwerking. Het partnership betekent dat Conservatorium Haarlem deel gaat uitmaken van het Berklee International Network (BIN), een netwerk van de meest prestigieuze conservatoria op het gebied van ‘popular music’ ter wereld. Dit meldt Inholland.

Het netwerk heeft twintig leden uit 19 landen, waaronder conservatoria in Japan, Zuid-Korea, Canada, Australië, China en Brazilië. Het BIN ontwikkelt programma’s en evenementen die het globale karakter van de opleidingen verrijkt en zo kansen creëert voor studenten, staf en alumni. Conservatorium Haarlem zal de eerste en enige BIN partner zijn in Nederland.

De partners komen eens per twee jaar bijeen op wisselende wereldwijde locaties voor samenwerking en kennisuitwisseling op tal van terreinen. Ook zullen docenten van Berklee regelmatig naar Haarlem afreizen voor masterclasses en docenten van Haarlem reizen op hun beurt naar Boston. Jaarlijks bezoekt een delegatie studenten uit Haarlem Berklee in Boston alwaar zij een week lang lessen en masterclasses volgen. Studenten kunnen straks mogelijk ook versneld gaan instromen in het studieprogramma van Berklee. Een delegatie Berklee studenten Songwriting zal nog dit jaar mee doen aan het International Writers Camp van Conservatorium Haarlem, net als een vijftal andere Berklee-partners uit onder meer Sydney, Hongkong en Kuala Lumpur. 

Arjen Davidse (artistiek leider Conservatorium Haarlem): “Het is natuurlijk uniek dat een klein conservatorium als Conservatorium Haarlem een samenwerking aangaat met het grootste en beroemdste muziekeducatie-instituut ter wereld. Berklee heeft maar liefst 4500 studenten uit 80 verschillende landen, plus nog een miljoen online studenten vanuit de gehele wereld. Toen ze hier dit voorjaar met een delegatie rondliepen, waren ze oprecht onder de indruk van onze aanpak en visie. Zo is bijvoorbeeld ondernemerschap bij ons echt een speerpunt en hebben we zeer professionele faciliteiten als een eigen podium en diverse opnamestudio’s.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids