Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Van het aantal aangeboden vacatures in Nederland is 1 op de 27 expliciet voor afgestudeerden. Dit komt overeen met meer dan 10.000 actueel beschikbare vacatures, een toename van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van vacatureszoekmachine Adzuna.

De meeste vacatures zijn te vinden in Noord-Holland waar 2245 vacatures aangeboden worden, hiervan 1208 alleen al in Amsterdam. Tilburg scoort slecht met slechts 1 op de 46 vacatures voor afgestudeerden. De financiële sector richt zich het meest op pas afgestudeerden, met 1 op 13 vacatures, gevolgd door personeelszaken en verkoop. Ook bieden bedrijven meer traineeships aan. De afgelopen drie maanden werden er meer dan 3.000 nieuwe traineeships aangeboden.

De groei in Nederland in het aantal nieuwe vacatures voor afgestudeerden was voornamelijk te vinden in Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. In Limburg en Flevoland nam het aantal aangeboden vacatures af. Amsterdam doet het zeer goed voor starters, 1 op de 16 vacatures worden aangeboden voor afgestudeerden. Het gemiddeld aantal vacatures voor afgestudeerden in Rotterdam nam af met 8 procent in vergelijking met vorig jaar, maar Rotterdam blijft het wel goed doen voor afgestudeerden. Tilburg biedt minder mogelijkheden voor starters, al nam het aantal aangeboden vacatures wel toe met 56 procent.

“De stijging in vacatures is zeer positief voor alle starters. Het is echter belangrijk dat afgestudeerden weten dat de stad waar ze graag een baan willen vinden, mogelijk minder mogelijkheden biedt. Er zijn verschillen tussen de steden en de bedrijven die er aanwezig zijn, hierdoor verschilt dus ook de vraag naar werknemers en afgestudeerden op zoek naar een eerste baan.” zegt Thomas De Schuyter, Country Manager Nederland bij Adzuna.

Het aantal aangeboden traineeships nam sterk toe. “Traineeships zijn voor werkgevers een handige manier om starters aan te trekken en meteen de nodige training te geven voor functies die zij moeilijk ingevuld krijgen. De toename in nieuwe traineeships toont dat het vroegtijdig aantrekken van talent voor werkgevers belangrijker wordt.” aldus De Schuyter.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids