Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Zeker tweehonderd van fraude verdachte studenten hoeven hun te veel ontvangen studiefinanciering niet terug te betalen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft bij de fraudecontrole een fout gemaakt. Dit meldt de Volkskrant.

DUO liet controleren of studenten die een uitwonende studiebeurs ontvingen wel echt op kamers woonden. Hiervoor gebruikte de dienst echter zzp'ers en payrollers als controleurs. De rechter heeft nu al in zo’n 88 zaken geoordeeld dat deze mensen niet bevoegd zijn om te controleren. Hiermee was het verzamelde bewijs ontoelaatbaar en gingen de studenten vrijuit. 
 
Het gaat hierbij om studenten die nog gebruik maakten van het oude studiefinancieringsstelsel. Hierbij ontvangen uitwonende studenten flink meer studiefinanciering dan thuiswonende studenten. Om fraude hierin tegen te gaan, huurt DUO bedrijven in om langs de deur te gaan bij studenten. Controleurs letten bijvoorbeeld op de aanwezigheid van tandenborstels, ondergoed en boeken. Voor deze zogeheten tandenborstelcontroles zetten de bedrijven de afgelopen jaren vaak zzp'ers of payrollers in. Maar de ministerie van onderwijs, waar DUO onder valt, heeft  uitdrukkelijk 'personen werkzaam bij'  private bedrijven bevoegd verklaard tot het uitvoeren van controles. Hieronder vallen geen zzp’ers of payrollers.
 
De rechter oordeelde in 65 van de 66 zaken die in 2017 werden behandeld dat de studenten de mogelijk te veel ontvangen studiefinanciering niet terug hoefden te betalen. Ook kon hun geen boete worden opgelegd van 50 tot 100 procent van het te veel ontvangen bedrag. Daarnaast moest het ministerie hun proceskosten betalen.
 
Volgens DUO worden sinds vorige zomer geen zzp'ers meer ingezet als controleur. De dienst voerde vorig jaar 2.080 controles uit bij studenten en legde daarbij 688 boetes op. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids