Logo_35cab485f99ae5ac4583d84569b86187

Lotte Hendriks, studente van Saxion Hogeschool in Enschede, is de Pabo Voorleeskampioen van 2017. In de finale in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam versloeg zij haar mede-finalisten met haar voordracht uit Het geheim van het spookrijm van Hans Kuyper. De jury verkoos haar tot winnares om haar sterke mimiek en lichaamstaal waarmee ze "erg goed de spanning van het verhaal wist over te brengen". Freke Michorius van Fontys Pabo Venlo werd tweede, Quincy van den Berg van Hogeschool Iselinghe derde. Dit meldt Leesplein.

Ook voor de nummers 2 en 3 had de jury lovende woorden over. Volgens de jury was Michorius in staat luisteraars in het nieuwsgierig maken naar het vervolg van het boek en Van den Berg was naar het oordeel van de juryleden sterk in het neerzetten van de personages. 

De voorleeswedstrijd voor pabostudenten is gekoppeld aan de cultuurhistorische Canon van Nederland, die sinds 2010 is opgenomen in de kerndoelen van het funderend onderwijs. De deelnemers van de wedstrijd lezen voor uit kinder- en jeugdboeken die op de Canon-lijst staan.

De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en Stichting entoen.nu. Volgens de organisatie is de wedstrijd een mooie aanleiding voor opleidingen om met studenten in de jeugdliteratuur te duiken. Kennis van jeugdliteratuur en vaardigheid in voorlezen zijn belangrijk voor aankomend docenten. Plezier hebben in het voorlezen is dan niet alleen een bijkomend voordeel voor de pabostudent zelf maar ook voor zijn of haar toekomstige leerlingen. Door de voorleesboeken te koppelen aan de 'vensters' van de cultuurhistorische canon leren de studenten bovendien dat jeugdboeken ook hun waarde hebben bij andere vakken.

De jury bestond uit Hubert Slings (directeur Stichting entoen.nu), Marion Valent (docent taalonderwijs, Hogeschool Leiden) en Lenneke Streefland (Pabo Voorleeskampioen 2016.

De finale vond plaats in de Centrale Bibliotheek (OBA) van Amsterdam en werd gepresenteerd door schrijver, tv-presentator en komiek Ronald Snijders, onder meer bekend van het VPRO-televisieprogramma De Staat van Verwarring. Een muzikaal pauzeprogramma werd verzorgd door Baggio.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids