Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Hbo-studenten die na hun studie een universitaire master willen doen, hebben per september 2018 recht op studiefinanciering en studentenhuisvesting. Nu hebben veel studenten deze rechten niet, waardoor het volgen van een master een stuk lastiger is. Door de administratie van universiteiten aan te passen, kunnen de grootste knelpunten worden opgelost. Dat meldt Trouw.

Begin dit jaar werd bekend dat er het afgelopen decennium 30 procent minder hbo-studenten zijn die na hun studie verdergaan met een master op wo-niveau, ondanks dat er een speciaal schakeltraject is dat hbo’ers voorbereidt op een academisch studievervolg. Het probleem bij deze schakelstudenten zit hem in de administratie van universiteiten. Zij registreren deze studenten vaak als contractstudenten. Via die weg hebben zij geen recht op studiefinanciering. Bovendien kunnen zij dan geen geld lenen bij DUO en is het ook niet mogelijk om gebruik te maken van studentenhuisvesting. Volgens onderzoeksbureau ResearchNed geldt dit voor ruim een derde van de in totaal 7000 schakelstudenten.

Om dat probleem op te lossen, moeten universiteiten hun administratie wat betreft studentenregistratie aanpassen. Om niet in de knoei te komen met de andere gegevens van studenten, moeten de schakelstudenten nog even wachten tot 2018 voordat zij geld kunnen lenen bij DUO en huisvesting kunnen aanvragen.

Over de nieuwe en verbeterde doorstroomregeling zijn door de universiteiten afspraken gemaakt met de minister van Onderwijs. Daarbij hopen de universiteiten dat het ministerie, net als vóór 2010, opnieuw geld vrijmaakt voor de schakeltrajecten. Of dat gaat gebeuren, wordt pas duidelijk als het nieuwe kabinet is aangesteld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids