Normal_refugee-1244692_960_720

Hoe geef je je meterstanden door aan de energieleverancier? En grasmaaien op zondag, mag dat? Dagelijks lopen nieuwkomers in Nederland tegen soortgelijke praktische vragen aan. Studenten aan NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool ontwikkelden daarom speciaal voor nieuwkomers het praktijkhandboek ‘Een boekje open over Nederlanders’.Het handboek biedt vluchtelingen uiteenlopende handvatten krijgen om makkelijker in Nederland te integreren. Op donderdag 20 april zal het boek met trots worden overhandigd aan oud-minister Jan Pronk. Dit meldt NHL Hogeschool.

Door in gesprek te gaan met nieuwkomers kwamen de studenten achter de (praktische) vragen die er onder vluchtelingen in Nederland leven. Vanuit verschillende expertises en opleidingen is vervolgens meegedacht over de inhoud van het boek. Zo wordt er stilgestaan bij normen en waarden, relaties, verkeer en praktische zaken als dokters- en tandartsafspraken. Met het boek willen de studenten de integratie van vluchtelingen in Nederland makkelijker maken. In 2016 won de projectgroep voor dit boekvoorstel zowel de publieksprijs van de NHL Awards als de publieksprijs van de Leeuwarder Courant. 

De studenten die het boek ‘Een boekje open over Nederlanders’ ontwikkelden volgen het X-honours programma. Een programma dat speciaal voor studenten van NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool is opgezet die meer uit hun studieperiode willen halen. X-Honours geeft studenten de mogelijkheid om over grenzen heen te kijken, om aan uitdagende projecten te werken en onverwachte samenwerkingen aan te gaan met bedrijven die op zoek zijn naar innovatieve, creatieve oplossingen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids