Normal_inholland_hogeschool_4

Voor studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) bij Hogeschool Inholland Alkmaar wordt het lopen van een stage aantrekkelijker. Studenten in het derde jaar die op schema zitten met hun studie kunnen in het vierde studiejaar een betaalde stageplek krijgen. Vier schoolbesturen uit regio Noord-Holland Noord stellen deze Leraar-in-opleiding(LIO)-stageplekken beschikbaar. Dit meldt Inholland.

Woensdag 5 april ondertekent Hogeschool Inholland, Pabo Alkmaar een uniek convenant met de stichting Flore uit Heerhugowaard, Ronduit uit Alkmaar, Surplus uit Schagen en Meerwerf uit Den Helder. Niet eerder ondertekenden vier stichtingen van basisscholen een dergelijke overeenkomst met een hogeschool. De stichtingen hebben het geld er voor over. Zij kunnen hierdoor aanstaande leraren aan zich binden en studenten kunnen door de betaalde stageplek hun bijbaan opzeggen en zich nog meer focussen op hun rol voor de klas.

Het aantal betaalde Leraar-in-opleiding(LIO)-stageplekken staat niet vast. De overeenkomst geldt voor alle studenten die aan het einde van het derde jaar helemaal bij zijn met hun studie. De verwachting is dat dit jaar ongeveer vijftien studenten van de overeenkomst gebruik gaan maken.

Aan een betaalde stageplek gaat een driepartijenovereenkomst (student/hogeschool/stichting) vooraf. De student die aan de eis van 180 studiepunten (ec’s) voldoet krijgt van Pabo Alkmaar een wettelijk erkende en tijdelijke verklaring van geschiktheid. Daarop volgt een arbeidscontract( met betaling) en begeleiding van de basisschool en de student zet zijn kennis en kunde in. Het is bijzonder dat deze mogelijkheid nu voor alle Alkmaarse Pabo-studenten wordt gerealiseerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids