Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

De onderwijsbonden en de Vereniging Hogescholen hebben een principeakkoord bereikt over aanpassing van de cao hoger beroepsonderwijs (hbo). In het akkoord is een eenmalige uitkering van 500 euro en enkele belangrijke aanpassingen in de sociale zekerheid afgesproken. De cao wordt verlengd tot 1 april 2018. Dit meldt Algemene Onderwijsbond.

In de cao zijn afspraken gemaakt over de werkloosheidsregeling, looptijd en loon. Voor het overige is de Wwz onverkort van toepassing, dit betekent dat de regelgeving rondom de transitievergoeding ook geldt voor het hbo. Er zijn afspraken gemaakt over de WW voor wat betreft opbouw, duur en hoogte van de WW-uitkering. Ook afspraken over aanvullende en extra aanvullende uitkeringen zijn opgenomen in de cao. Deze sluiten nauw aan bij de afspraken in de overige onderwijssectoren. Uitzondering hierop is de hogere maximale uitkering in het hbo. Daarnaast is een eenmalige uitkering van 500 euro bruto in november 2017 afgesproken. De looptijd van de cao wordt verlengd met een jaar. 
 
Het concept-principeakkoord wordt eind maart aan de verschillende leden van de onderwijsbonden en de Vereniging Hogescholen ter goedkeuring voorgelegd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids