Normal_college__studenten__collegezaal__studie

Opleidingen met een numerus fixus zijn populair. Ruim twee keer zoveel studenten hebben zich hiervoor ingeschreven als er plaatsen beschikbaar zijn. Dit melden de Telegraaf en NU.nl. 

Op de in december gepubliceerde lijst met opleidingen die een numerus fixus hanteren staan 91 studies. In totaal is er plaats voor 19.608 studenten. 46.542 scholieren hebben zich echter ingeschreven. 
 
De studie met de meeste inschrijvingen is de opleiding International Business Administration (IBA) van de Erasmus Universiteit. Directeur Meijdam: “We kunnen kiezen uit 2300 studenten voor de 575 beschikbare plekken”. De meeste aanmeldingen voor deze opleiding komen uit het buitenland. Er hebben zich maar driehonderd tot vijfhonderd Nederlandse studenten ingeschreven.
 
Op alle universiteiten blijft de studie geneeskunde onverminderd populair. Voor de beschikbare 2.785 plekken hebben zich 8.404 scholieren aangemeld. In het hbo heeft de opleiding Fashion & Textile Technologies van de Hogeschool van Amsterdam de meeste aanmeldingen. 1.290 scholieren willen deze studie gaan doen, terwijl er 410 beschikbare plekken zijn.
 
Opleidingen kiezen voor numerus fixus als bijvoorbeeld de arbeidsmarkt beperkt is of als er te weinig stageplaatsen zijn. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moeten de toekomstige studenten sinds dit jaar meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. Er wordt dan niet alleen gekeken naar de cijfers die zijn gehaald, maar ook naar persoonlijkheid en motivatie. In voorgaande jaren werd er alleen geloot voor een studieplaats. Daarnaast is de aanmelddatum vervroegd van 1 mei naar 15 januari. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids