Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Tijdens het Grote Zorgdebat op 20 februari kwamen politieke partijen tegemoet aan het plan van V&VN, de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, om te werken aan de positie van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Onlangs presenteerde V&VN het plan ‘Vertrouw op ons’ waarin onder andere wordt gepleit voor meer goed opgeleide verpleegkundigen en verzorgenden, minder registratielast en het investeren in de optimale personeelsmix. Dat meldt Nursing.

Met name het groeiend tekort aan verpleegkundigen, was maandag tijdens het Grote Zorgdebat onderwerp van gesprek. Waar V&VN al eerder sprak over het opheffen van de numerus fixus voor de opleidingen verpleegkundige, ziet de politiek nu ook in dat daar verandering in moet komen. “Hoe kan het dat hbo-v’s nog steeds een numerus fixus hebben, terwijl er een groot tekort is?”, aldus SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij. Evenals Pia Dijkstra van de D66 denkt hij dat het probleem ligt bij de stages: organisaties moeten meer stageplaatsen creëren.

Alle debatterende partijen waren het erover eens dat er actie ondernomen moet worden tegen bureaucratie in de zorg. Er zou meer geld geïnvesteerd moeten worden in de zorgverlening zelf, en niet aan overhead of overbodig management.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids