Logo_stenden_hogeschool

Noord-Nederland heeft veel innovatieve bedrijven die nog niet exporteren. Om hen daarbij te ondersteunen is de zogeheten Exportcarrousel ontwikkeld. Het afgelopen half jaar werkten acht bedrijven samen met internationale studenten en docenten van de hogeschool Stenden samen aan een exportplan om nieuwe afzetmarkten in het buitenland te vinden. Gisteren werd deze derde Drentse Exportcarrousel afgesloten met de presentatie van de exportplannen. De prijs voor het beste exportplan ging naar de studenten gelinkt aan het bedrijf InOn-bv uit Emmen. Dit meldt provincie Drenthe.

De groep studenten schreef voor InOn-bv een strategisch plan om de Duitse exportmarkt te bereiken met hun specialistische product. Bij InOn maken ze zogeheten BedMovers, een bijzonder systeem voor ziekenhuisbedden waarmee het bed inclusief patiënt zonder moeite door een persoon verplaatst kan worden. Het bedrijf heeft van de studenten goede adviezen gekregen over de afzetmarkt in Duitsland en tips om het product succesvol te vermarkten.

De deelnemers werden geholpen door adviseurs van de Kamer van Koophandel die hun kennis en netwerk op het terrein van internationalisering beschikbaar stelden. Ook konden ze gebruikmaken van de kennis en ervaring van internationaal succesvolle ondernemers, onder andere vanuit de noordelijke Exportclubs.

De Exportcarrousel maakt onderdeel uit van het TOP-programma Drenthe, een actieprogramma voor innovatieve kansrijke starters en MKB in Drenthe. Op initiatief van noordelijke ondernemers heeft de Kamer van Koophandel, in samenwerking met hogescholen, provincies, WTC en exportclubs de Exportcarrousel ontwikkeld.

Door: Redactie Nationale Onderwijgids