Normal_joints_wiet_marihuana_marijuana

Stoppen met blowen heeft positieve effecten op de tentamenuitslag van studenten. Met name op wiskundige vakken wordt beter gescoord. Dat blijkt uit onderzoek van twee economen, gelieerd aan de universiteit Maastricht. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De economen baseren deze conclusie op een onderzoek naar de studieresultaten van ruim 4000 studenten. Zij maakten daarin onderscheid tussen de resultaten voor 2011 en na 2011. In 2011 had de gemeente Maastricht namelijk besloten buitenlanders te weren van coffeeshops. Ook buitenlandse studenten waren niet welkom meer.
 
Uit het onderzoek bleek dat de slagingskans van buitenlandse jongeren die niet meer welkom waren in de coffeeshop 5 procent hoger lag dan die van studenten die wel een toegangspasje hadden. Zowel vrouwen als de minder presterende student hadden een hogere slagingskans dan gemiddeld. Daarnaast werd ook beter gescoord op wiskundige vakken. Volgens één van de onderzoekers speelt de relatief sterke wiet van Nederland hierin ook een rol. “Softdrugs hebben sowieso een negatief effect op het brein. Hoe hoger het THC-gehalte hoe schadelijker.''
 
De onderzoekers konden niet controleren of de buitenlandse studenten via andere kanalen alsnog aan de drugs kwamen, maar waarschijnlijk vinden ze dat niet. Anders waren de verschillen in studieresultaten tussen de blowende en niet-blowende studenten niet zo groot. Ook de stelling dat de studieresultaten verbeterden doordat de studenten meer studietijd hadden doordat ze niet in de coffeeshops zaten, wijzen de onderzoekers van de hand. In de online-evaluaties gaven de studenten expliciet aan dat ze niet meer tijd zijn gaan besteden aan hun studie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids