Normal_lodewijk_asscher__2_

Stagemisbruik komt meer voor onder architecten, psychologen en medewerkers communicatie dan onder andere starters. Dit schrijft minister Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Metro.

Volgens Asscher is de kans op uitbuiting het grootst als er weinig werk is in een bepaalde sector. Dit zou dan met name het geval zijn in de geestelijke gezondheidszorg, in de architectuur en in de marketing/communicatie. Werkervaring is in deze sectoren heel belangrijk. Als pas afgestudeerde kan men dan vaak niet anders dan stage blijven lopen, vaak voor een schijntje. Onder het mom van werkervaringsstage buiten de bedrijven jongeren met een volwaardig diploma uit door hen te laten meedraaien in het bedrijf voor het loon van een stagiair.
 
Volgens Asscher blijft het lastig om het probleem goed aan te pakken. De inspectie kan vaak niet optreden omdat stagiairs zelf akkoord gaan met de voorwaarden en niet bereid zijn uitbuiting te melden. De inspectie heeft in de afgelopen twee jaar slechts twee bedrijven op de vingers kunnen tikken vanwege stagemisbruik.
 
De werkervaringsstage komt voort uit de crisis. Inmiddels is het aantal vacatures weer in opmars, maar jongeren met een volwaardig diploma blijven werk doen voor het loon van een stagiair. Voor dergelijk stagemisbruik van bedrijven heeft FNV Jong twee jaar geleden een website gecreëerd, waarop starters misbruik kunnen melden. Naar aanleiding hiervan is de Inspectie SZW meer onderzoek gaan doen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids