Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

Hogeschool Windesheim wil af van toekomstige prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs. ‘Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten’, zegt collegevoorzitter Henk Hagoort. Windesheim heeft de in 2012 gemaakte prestatieafspraken over kwaliteit van het onderwijs en studierendement wel gehaald en genereert hierdoor juist extra inkomsten. Toch is Windesheim niet blij met de gemaakte afspraken en wil de hogeschool hier in de toekomst geen vervolg aan geven. Dat meldt Hogeschool Windesheim.

Vandaag maakte minister Bussemaker bekend de zes hoger onderwijsinstellingen die de prestatieafspraken niet volledig hebben gehaald, te korten. Deze scholen lopen hierdoor 7 miljoen euro mis. “Als hogescholen werken we continu aan de kwaliteit van ons onderwijs, daar zijn geen afspraken met de minister voor nodig. Het dreigen met boetes is een belediging van onze docenten. Alsof die niet uit zichzelf hun uiterste best doen studenten zo goed mogelijk onderwijs te geven”, zegt Henk Hagoort, voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim.

Volgens Hagoort zijn vraagstukken als studiesucces en de kwaliteit van het onderwijs veel te complex om algemene percentages aan te koppelen waarop je wordt afgerekend. “Als hogeschool hebben we te maken met een diverse instroom van studenten, willen we rekening houden met ieders talenten en beperkingen én hebben we een maatschappelijke opdracht om meer voor onze studenten te doen dan alleen het zo snel mogelijk leren van een vak. Dat alles botst met het vaststellen van een algemeen streefcijfer om het studierendement aan af te meten en daarop via boetes of bonussen afgerekend worden.”

Net als de Vereniging Hogescholen pleit Windesheim voor sturing van de overheid op afstand en meer autonomie voor de hogescholen zelf. Vandaag sprak een afvaardiging van bestuurders, docenten en studenten van Windesheim hierover met de Commissie-Slob. Deze commissie, onder leiding van oud-politicus Arie Slob, adviseert de Vereniging Hogescholen over het sturingsconcept van de prestatieafspraken. Bussemaker heeft nog geen besluit genomen of zij een vervolg aan de prestatieafspraken wil geven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids