Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

De opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Inholland biedt haar eerstejaars studenten op 16 november en op 14 december een bijzondere eHealth themadag aan. De Alkmaarse en Amsterdamse studenten krijgen bij Hogeschool Inholland Alkmaar een breed spectrum aan workshops aangeboden. Margo van Kemenade is de keynotespreker van beide dagen. Dat meldt Hogeschool Inholland.

Op de themadag zijn er workshops over nieuwe toepassingen, technologieën en innovaties in de zorg. Uitleg en demonstraties over zorgrobots, ICT & de zorg, de tovertafel, de wijkverpleegkundige & ICT, eHealth binnen de verpleegkunde en een excursie naar het Slimste Huis in Alkmaar maken.

Van Kemenade maakt deel uit van een onderzoeksgroep bij de Vrije Universiteit Amsterdam die onderzoek doet naar robotica in de zorg en is docent Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek bij Hogeschool Inholland Alkmaar. In de keynote worden de studenten meegenomen in de wereld van zorgrobots en de gevolgen ervan. Is het handig? Of eng? Kan, door middel van de inzet van zorgrobots, wel goede zorg gegarandeerd worden? Zijn ze werkbaar, handig, onethisch, verlicht het de zorgtaak?

Eerstejaars studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar en Amsterdam krijgen een demonstratie van de Tovertafel door Jaco Smit van Activecues. En ook uitleg over zorgrobot Rose door lector Robotica Cock Heemskerk van Hogeschool Inholland. Wat kan zo’n robot eigenlijk? Karin Commissaris vertelt over hoe je met de IPad onder de arm de wijk in gaat, zij is wijkverpleegkundige bij buurtzorg. Nynke van der Voort, onderzoeker/projectleider Leefstijl en Fysieke Gezondheid van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen geeft een workshop eHealth in de Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ).

Een excursie naar Het Slimste Huis Alkmaar is ook onderdeel van de themadag. Het is een plek om kennis te maken met de woonmogelijkheden van nu. Domotica is daarbij een sleutelwoord: het opent deuren naar een leefomgeving die prettig en comfortabel aanvoelt, het gevoel van veiligheid verhoogt én de bewoner in staat stelt de regie zo lang mogelijk in eigen hand te houden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids