Normal_brief_geld_vijftig

De Hogeschool Rotterdam wil een van haar directeuren ontslaan. De hogeschool verdenkt dat betreffende directeur van belangenverstrengeling en grootschalige fraude met gemeenschapsgeld. De fraude zou gaan om ruim 100.000 euro. In oktober werd al bekend dat de hogeschool aangifte had gedaan tegen de directeur. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Vlak voor de zomervakantie was de betreffende directeur, Cees van der K., van de Rotterdam Business School ziek. Zijn vervanger ontdekte vreemde betalingen, waaronder aan een volleybalvereniging in Wateringen waar Van der K. in het clubbestuur zit en zijn kinderen spelen. Op basis van de niet te verklaren financiën is een recherchebureau ingeschakeld en werden nog meer opzienbarende facturen ontdekt. De directeur staat nu sinds twee maanden op non-actief.

Van der K. moest zich deze week verantwoorden voor de kantonrechter, waar de hogeschool zijn ontslag probeert te eisen. Het grootste verwijt aan de directeur is het schijnwerven van de studenten in Zuid-Amerika waar sinds 2013 ruim 100.000 euro aan uitgegeven is. De hogeschool zegt niks te weten van deze activiteiten. Van der K. heeft twee bonnetjes als 'bewijs van de werkzaamheden': één kop koffie met apfelstrudel in een hotel en een kop koffie met water in een club. Naar eigen zeggen kan Van der K. de andere facturen en bankafschriften niet aanleveren omdat hij sinds zijn schorsing geen toegang meer heeft tot zijn e-mail, bestanden en telefoonnummers. Zijn contactpersoon in Costa Rica kan het werven niet bevestigen, omdat deze volgens Van der K. in de gevangenis zit.

De kantonrechter beslist binnen een maand of de hogeschool hem zonder verdere vergoeding mag ontslaan. Het landelijk parket buigt zich op dit moment over een strafrechtelijke zaak tegen Van der K. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids