Normal_euro_geld_betalen__7_

Vanaf komend jaar hoeven studenten voorlopig geen rente meer te betalen over hun studieschuld. Per januari verlaagt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het rentepercentage naar 0 procent. De rente lag al zeer laag, op 0,01 procent, maar gratis lenen voor een studie was nog niet eerder mogelijk. DUO zet bovendien de rente voor vijf jaar vast. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De rentedaling is nog niet officieel bekend gemaakt door DUO, dat doet de leningsverstrekker ieder jaar pas in december. Een woordvoerder bevestigt wel dat studenten met een lening van DUO de komende vijf jaar mazzel hebben. De rentedaling geldt ook voor oud-studenten die bezig zijn met het aflossen van hun studieschuld en per 2017 starten met een nieuwe rentevast periode over hun schuld.

De studenten hebben de rentedaling te danken aan de lage rente op staatsobligaties. Doordat de Nederlandse staat op dit moment zelf heel goedkoop kan lenen, kan ook de rente op leningen van de staat verlaagd worden. De rente op studieleningen is al langere tijd aan het dalen. Dit zou eigenlijk betekenen dat het rentepercentage in 2017 onder de 0 procent ligt. De mogelijkheid van een negatieve rente is echter vorig jaar afgeschaft omdat dit de Nederlandse overheid flink veel geld zou gaan kosten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids