Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

De kamernood onder studenten is over een paar jaar vrijwel verdwenen, dat stelt Kences, de koepel van sociale studentenhuisvesters. Zelfs in de grote steden Amsterdam en Utrecht zou de druk afnemen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Dat het vinden van een studentenkamer steeds gemakkelijk gaat zou komen doordat er meer studentenhuizen gebouwd worden. Corporaties hebben sinds 2011 bijna 18.000 nieuwe kamers opgeleverd. Private partijen bouwden 13.000 kamers. Daar komt nog eens bij dat er ook nog plannen zijn voor 18.000 kamer die de komende twee jaar opgeleverd moeten worden. In Utrecht en Amsterdam is de druk al wel afgenomen, maar is wel nog steeds het hoogst. Zo is er in Utrecht een tekort van 6.000 tot 7.000 kamers. In de steden wordt al wel flink gebouwd aan nieuwe studentenkamers. 

De prijzen voor kamers lopen veel uiteen. Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan. Dit blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel. In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier zijn studenten maandelijks maar liefst 138,12 euro te veel kwijt aan huur. Na Amsterdam is Utrecht de stad met de grootste huuroverschrijdingen. Hier betalen studenten gemiddeld 102,15 euro per maand te veel.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids