Normal_world_solar_challenge__compfight_

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en NHL Hogeschool streden vorige week mee in de Solar Boat Challenge 2016. Er waren in totaal 15 teams die deelnamen, waarvan tien uit Nederland. Alle deelnemende boten voeren op zonne-energie. Het doel van de jaarlijkse race is de ontwikkelingen van duurzame boten te stimuleren. Dat is nodig om de Middellandse Zee gezonder te maken. De Nederlandse teams deden het goed en de Dutch Solar Boat eindigde in het algemeen klassement als eerste. Dat meldt Vereniging Hogescholen.

De Han eindigde in de Challenge A Class als vijfde en de boot van NHL als derde. De HAN kon bovendien een nieuw snelheidsrecord op zijn naam schrijven, ondanks dat het op het laatste moment waterschade opliep.

De boten die meedoen aan de Challenge komen voort uit praktijkgericht onderzoek van de hogescholen. De ontwikkeling, realisatie en toepassing van de elektrische aangedreven boten zijn de verantwoordelijkheid van de studenten, docenten en lectoren samen met het bedrijfsleven.

Ook volgend jaar is er een Solar Boat Challenge. Wel zal er een wijziging plaatsvinden ten opzichte van 2016: waar er dit jaar één persoon aan boord was, zijn dat er in 2017 drie. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids