Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Minister Bussemaker van Onderwijs gaat het beleid rondom het inzetten van een doventolk voor studenten ouder dan dertig jaar niet wijzigen. Dit schrijft de bewindsvrouw in antwoord op Kamervragen van de PvdA. Momenteel kunnen mensen tot dertig jaar in het hoger onderwijs beroep doen op een doventolk, daarna is het de eigen verantwoordelijkheid. 

Aanleiding van de Kamervragen was een bericht op RTL Nieuws, waarin de dertigjarige Hugo Mkandawire aan het woord werd gelaten over zijn probleem. Hij heeft een gebarentolk nodig om zijn opleiding te kunnen afronden. Zonder diploma wordt het voor hem moeilijk om aan het werk te komen. Zelf een tolk regelen is voor hem te duur.

Dove studenten ouder dan dertig jaar krijgen een doventolk dus niet meer vergoed. “Het stelsel van studiefinanciering is immers een stelsel dat jonge mensen in staat moet stellen een initiële opleiding te voltooien. Boven de dertig jaar is er sprake van een individuele verantwoordelijkheid”, schrijft Bussemaker, die vindt dat er geen sprake is van ongelijke situaties.

De minister schrijft verder dat in het kader van het bevorderen van de re-integratiekansen in het arbeidsproces het UWV een tolk kan vergoeden. Hieraan zijn voorwaarden verbonden, zoals het hebben van toestemming van het UWV om de opleiding met behoud van een uitkering te mogen volgen. Ook de gemeente kan in het kader van de Participatiewet een tolk vergoeden. Daarbij kan het ook gaan om een tolk ten behoeve van een opleiding die iemand volgt in het kader van zijn werk. 

© Nationale Onderwijsgids