Normal_wereldbol_reizen_internationaal235

Tot 2014 werd een tussenjaar steeds populairder. Maar door de invoering van het studievoorschot is de populariteit twee jaar op rij gedaald. De verwachting is dat nu het nieuwe studiefinancieringssysteem is ingevoerd, meer studenten voor een Gap Year zullen kiezen. Dat blijkt uit gegevens over het tussenjaar van de Startmonitor 2015, die in opdracht van EP-Nuffic zijn uitgewerkt.

Voor 1 mei moeten scholieren kiezen of ze direct doorgaan met een vervolgopleiding of een tussenjaar nemen. Een tussenjaar blijkt vaak een goede keuze te zijn want scholieren die gaan reizen tijdens deze periode een periode, maken betere studiekeuzes en vallen minder vaak uit in hun eerste jaar. Ook hebben zij veel vaker contacten met leeftijdsgenoten in het buitenland.

Freddy Weima, directievoorzitter EP-Nuffic: “Een tussenjaar nemen voorafgaand aan je studie werkt heel goed voor je studiekeuze. Uit dit onderzoek blijkt dat driekwart van de eerstejaars studenten die instromen na een tussenjaar er meer van overtuigd is de juiste studie gekozen te hebben. Studenten die in het tussenjaar gereisd hebben, vallen ook significant minder vaak uit tijdens hun eerste studiejaar, vergeleken met de studenten die direct naar hun vervolgopleiding zijn doorgestroomd. Daarnaast houden deze studenten vaak contact met de mensen die ze in dit jaar ontmoet hebben, zodat ze al vroeg een internationaal netwerk ontwikkelen.”

Op verzoek van EP-Nuffic heeft ResearchNed gegevens uit de Startmonitor uitgewerkt over studenten die voorafgaand aan hun ho-studie een tussenjaar inlassen en over internationale contacten die beginnende studenten via sociale media onderhouden met leeftijdgenoten in het buitenland. De monitor is hier te vinden.

Sinds september 2008 worden in de Startmonitor gegevens verzameld over studenten die voorafgaand aan hun studie een periode niet gestudeerd hebben en mogelijk gereisd. Daardoor zijn over deze groep data beschikbaar over acht achtereenvolgende jaren. 

© Nationale Onderwijsgids