Normal_maarten_terpstra_orpheus

Kijkers kunnen thuis in virtual reality net zo’n ervaring ondergaan als de hoofdpersonen in de nieuwe tv-serie Project Orpheus van omroep AVROTROS. In de tv-serie stappen vijf studenten via medische proeven over het randje van de dood en terug. Het publiek kan sinds deze week de virtual reality-ervaring als app downloaden. Drie studenten van het MediaLAB van het Amsterdam Creative Industries Network ontwikkelden dit VR-filmpje en de bijbehorende app. Dat meldt Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Het VR-filmpje is gemaakt in opdracht van AVROTROS door studenten Peter, Irene, en Jorrit van het MediaLAB van de Hogeschool van Amsterdam en het Amsterdam Creative Industries Network, een samenwerking van HvA, Hogeschool Inholland en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Peter was de regisseur, Irene was art director en Jorrit leidde de productie.
De studenten werkten onder andere samen met experts van WeMakeVR en NL Film. Ze konden gebruikmaken van een camera die 360 graden horizontaal en verticaal filmt, van de professionale filmstudio en belichting, en samenwerken met de acteurs uit de tv-serie. De samenwerking van het onderwijs met AVROTROS is tot stand gekomen door het onderzoek van Mirjam Vosmeer, de coach van de studenten. Vosmeer is onderzoeker bij het HvA-lectoraat Play& Civic Media en het Interaction & Games Lab van het Amsterdam Creative Industries Network.

Voor de MediaLAB-studenten die de app maakten was dit project de eerste ervaring met virtual reality. Zij maakten het filmpje bewust kort. Jorrit, student Mediastudies aan de UvA: “Het is nog een te intense ervaring om langer te ondergaan. Het is heel heftig om zelf het middelpunt van een film te zijn. Maar ik denk wel dat we daaraan gewend zullen raken. Toen de eerste stomme films werden vertoond, was het voor mensen ook een overweldigende ervaring.”

© Nationale Onderwijsgids