Foto: Hogeschool Inholland

Tim Horeman-Franse, oud-student Werktuigbouwkunde van Hogeschool Inholland Alkmaar, is verkozen tot Ingenieur van het Jaar. Horeman is momenteel Director of Operations and Technology van MediShield, Technology Director of Surge-On Medical en Research fellow BioMech engineering aan de TU Delft. Dat meldt Hogeschool Inholland.

“Tim kan worden getypeerd als een echte ingenieur, voortgedreven door een duidelijke visie. Hij heeft de ambitie en het vermogen om zijn innovatieve ideeën om te zetten in echte producten, waarmee hij een stuk van de gezondheidszorg daadwerkelijk verbetert”, aldus juryvoorzitter Micaela dos Ramos. Horeman studeerde van 2000 tot 2004 Werktuigbouwkunde met de specialisatie mechatronica bij Inholland Alkmaar. Na zijn opleiding Werktuigbouwkunde bij Inholland studeerde Horeman Biomedische Technologie aan de TU Delft en promoveerde op dat vakgebied. Hij richtte vervolgens enkele bedrijven op.

Horeman ziet zijn opleiding bij Inholland als een basis voor zijn latere carrière. “Ik leerde bij Inholland veel over onderzoek in projectverband. Bij een universiteit zijn de vraagstukken interessant maar ook heel elementair; de praktische toepasbaarheid van hetgeen je onderzoekt komt niet altijd aan bod. In het hbo is dat andersom: je lost een praktisch probleem op en bent daarbij vrij in het kiezen van de middelen.”

Als ingenieur die veel te maken heeft met praktische problemen in de medische sector, profiteert Horeman nog steeds van zijn achtergrond bij Inholland, zegt hij. “Als student werktuigbouwkunde kon ik de faciliteiten in de grote labs gebruiken om problemen te analyseren. Dat vond ik heel inspirerend.” Ook leerde Horeman veel over het runnen van een eigen onderneming. "Inspirerende mastervakken, de samenwerking van Inholland met een lokale Alkmaarse incubator voor startups en de multidisciplinaire omgeving van de hogeschool droegen daaraan bij.”

Ingenieurs die zich onderscheiden in innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. Met de prijs wil KIVI ingenieurs een podium bieden en de maatschappelijke dialoog met ingenieurs ondersteunen. 

© Nationale Onderwijsgids