Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Beroepsverenigingen en zorgondernemers zijn bezorgd over het groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. Om de tekorten aan te pakken moeten meer mensen zich aanmelden bij de opleidingen. Daarom is het zaak om het vak zo snel mogelijk aantrekkelijker te maken. Dit meldt NOS.

Volgens directeur Sonja Kersten van V&VN, de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen, is er in de wijkverpleging op dit moment een tekort aan ongeveer 150 hbo-verpleegkundigen. Ze vermoedt dat dit in de loop van het jaar zal oplopen tot ongeveer duizend. “In een aantal sectoren is er een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, bijvoorbeeld wijkverpleging, verpleeghuizen en specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse”, zegt Kersten.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal verpleegkundigen het afgelopen jaar een flinke daling heeft doorgemaakt. Een groot deel van de daling is te wijten aan de herregistratie in het BIG-register. Er zijn wel meer hbo'ers die de opleiding verpleegkunde volgen, maar deze kunnen het groeiend tekort niet opvangen.

© Nationale Onderwijsgids