Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

De belangstelling voor de cursus Nederlands als tweede taal is flink toegenomen. De opleidingen zitten overvol en er is zelfs een wachtlijst ingesteld. De stijging heeft te maken met de toename van het aantal vluchtelingen en de krappe arbeidsmarkt voor basisschoolleerkrachten. Dit meldt NOS.

De cursus Nederlands als tweede taal is een post-hbo-opleiding die gevolgd kan worden na het behalen van een hbo-diploma. Sinds 2014 zijn er drie keer zoveel studieplaatsen bijgekomen en nog is het gebruik van een wachtlijst inmiddels noodzakelijk. Studenten die deze cursus succesvol afronden, mogen les geven aan vluchtelingen die een inburgeringscursus volgen. Reeds gediplomeerde docenten mogen bovendien lesgeven op azc-scholen en aan jonge vluchtelingen in internationale schakelklassen.
 
Ondanks de toename aan populariteit van de opleiding zijn goede gekwalificeerde docenten moeilijk te vinden. Veel aanmeldingen komen van mensen die begaan zijn met het lot van de vluchtelingen. De motivatie voor de cursus Nederlands als tweede taal is daardoor hoog, maar het daadwerkelijk volgen van de post-hbo cursus kan erg pittig zijn.
 
Hoeveel extra taaldocenten er precies nodig zullen, is nog niet duidelijk. Omdat er momenteel nog een tekort aan bekwame docenten is, mogen pabo-afgestudeerden na een spoedcursus ook lesgeven aan internationale schakelklassen voor vluchtelingenjongeren. 
 
© Nationale Onderwijsgids