Normal_ov-chipkaart_2

Spoorbaas Roger van Boxtel van de NS wil dat hogescholen per direct eraan gaan werken om hun studenten uit de spits te helpen weren. Onlangs werd het advies van de Taskforce Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer bekend. Hierin stond onder meer dat studenten minder in de spits zouden moeten reizen en dat het hoger onderwijs hiervoor zou moeten zorgen door bijvoorbeeld de lesroosters aan te passen. Dat meldt Science Guide.

Het hbo trekt publiekelijk de uitkomsten van het advies in twijfel. De NS vindt het niet kunnen dat hogescholen niet willen helpen om ervoor te zorgen dat studenten buiten de spits gaan reizen. “Dijksma gaat helpen om scholen en publieke instellingen over te halen, mogelijk met steun van minister Blok, die verantwoordelijk is voor de Rijksdienst. En omdat instellingen inzien dat het nodig is. De universiteiten van Groningen en Twente hebben al ja gezegd. Binnenkort ga ik praten met de universiteiten in Utrecht en Leiden, en de hogeschool van Arnhem/Nijmegen. Meer dan een vriendelijk verzoek kan ik niet doen, ik heb geen rechtsmiddelen”, aldus Van Boxtel.

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zegt dat de beoogde besparing van 200 miljoen euro op de studentenjaarkaart niet mogelijk is. De vereniging kaart aan dat het ov-gebruik de komende jaren alleen maar zal toenemen, door de invoering van de OV-kaart voor mbo'ers, het langer thuis wonen van studenten en het gedrag van dichtbij de onderwijsinstelling wonende studenten die de kaart ook voor privékilometers gebruiken.

“Het is nu aan de minister om in samenwerking met de ov-sector tot een toekomstgericht arrangement te komen. Belangrijk uitgangspunt is daarbij dat eventuele budgettaire problemen ten gevolge van de ov-reisvoorziening niet mogen interfereren met het onderwijs en de onderwijsfinanciering. Daarenboven blijft het oude uitgangspunt belangrijk dat een ov-voorziening voor studenten bijdraagt aan een gewenning waardoor ov-gebruik als een uitstekend alternatief voor autogebruik wordt gezien”, aldus De Graaf.

© Nationale Onderwijsgids