Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

Saxion Hogeschool lijkt het limiet van het aantal opleidingsplaatsen voor hbo-verpleegkunde te hebben bereikt. De belangstelling onder aankomende studenten voor de studie is groot maar de hbo-instelling ziet geen mogelijkheid het aantal studieplaatsen uit te breiden. Dit komt omdat er een tekort is aan stageplaatsen. Dit melden Tubantia en de Stentor.

“We willen wel groeien, maar we kunnen niet”, zegt directeur Rients Jorna van de Academie Gezondheidszorg van Saxion. Het overdragen van vaardigheden in de praktijk is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding tot verpleegkundige. Daarvoor zijn goede stageplaatsen nodig maar die zijn er te weinig. Volgens Jorna ligt de oorzaak in de bezuinigingen in de zorg. “In instellingen moet meer gebeuren, met minder personeel. Dat leidt tot minder stageplekken.”

In de gezondheidszorg heerst nu al een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen. Alleen al de thuiszorgbranche komt zo'n 350 verpleegkundigen tekort. Naar verwachting zal dit tekort volgend jaar oplopen tot over de duizend. Saxion wil graag een bijdrage leveren aan het terugdringen van het personeelstekort in de gezondheidszorg maar ziet zich daarentegen genoodzaakt een rem te zetten op het aantal opleidingsplaatsen.

© Nationale Onderwijsgids