Logo_logo-hanzehogeschool

Twee projecten van de Hanzehogeschool Groningen worden gesubsidieerd door de provincie Groningen. De provincie stelt 150.000 euro beschikbaar voor een project waarin de hogescholen samen met onder meer Lerenophetweb B.V. 'serious games' ontwikkelt. Daarnaast werkt de Hanzehogeschool samen met het UMCG aan een fitheidsmonitor voor zware beroepen, zoals de brandweer. Voor dit project is bijna 140.000 euro beschikbaar. Dit meldt de provincie Groningen. 

Deze twee en nog drie andere projecten ontvangen subsidie uit het Innovatief Actieprogramma (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. 

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen die in de gezondheidszorg werken last hebben van lichamelijke klachten, zoals van de rug, de nek of de schouders. De Hanzehogeschool ontwikkelt daarom nu samen met de bedrijven Lerenophetweb B.V., Impuls B.V. en Ergo enzo zogeheten 'serious games', dat zijn digitale spellen, die gebruikers op een speelse manier bewust maken van hun houding. De games zijn geschikt voor verplegers en verzorgers in de thuiszorg, het ziekenhuis en de gehandicaptenzorg. De spellen kunnen ingezet worden bij fysieke trainingen. Een trainer kan dan op basis van de uitkomsten van de games een opleidingstraject samenstellen. 

Daarnaast ontwikkelt de Hanzehogeschool samen met het UMCG en de bedrijven Procare, aXtion, Science Plus Groep, Estafette en Target Holding een fitheidsmonitor voor lichamelijk zware beroepen. De monitor wordt getest bij een groep van 60 brandweerlieden. Met de monitor kunnen ze hun fitheid meten en krijgen ze feedback en advies op maat. Doel is dat mensen gezond blijven en langer kunnen blijven werken (healthy ageing). Het is de bedoeling dat de monitor op termijn voor meer beroepen inzetbaar wordt en dat noordelijke bedrijven hiermee kunnen verdienen. 

© Nationale Onderwijsgids