Normal_bibliotheek__lezen__werken__studeren__bieb__student

Hogescholen werken aan een uitbreiding van het deeltijdonderwijs om het aantrekkelijker te maken voor volwassenen die zich willen bij- of omscholen. De hogescholen werken nu samen met werkgevers en in onderlinge afstemming aan een onderwijsaanbod dat aansluit bij de behoefte en kennis van de volwassen deeltijdstudent. Het ministerie van Onderwijs heeft een aantal voorwaarden bekend gemaakt waaraan de pilots flexibilisering en de experimenten vraagfinanciering moeten voldoen. Dat meldt de Vereniging Hogescholen.

Het moet voor mensen die een drukke baan en/of verantwoordelijkheden in gezinsverband hebben aantrekkelijker worden om bijvoorbeeld een Associate Degree, bachelor of master opleiding te gaan volgen. De hogescholen zouden een mogelijkheid zien in de combinatie online leren en leren op de werkplek.

Vanaf het studiejaar 2016 gaan de pilots flexibilisering en experimenten vraagfinanciering van start. Hogescholen mogen in de pilots de vaste onderwijsprogramma's loslaten en gaan werken op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om wat men moet kennen en kunnen. Op deze manier zou het onderwijsaanbod meer afgestemd kunnen worden op wat de volwassen deeltijdstudent al aan kennis en vaardigheden heeft.

© Nationale Onderwijsgids