Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Het bindend studieadvies in het hoger onderwijs lijkt van de baan. Door dit bindende advies zouden studenten uit het tweede en derde jaar van de opleiding gestuurd kunnen worden wanneer ze niet genoeg studiepunten halen. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het plan. Dat meldt RTL Nieuws.

Een bindend advies geldt wel in het eerste jaar van de opleiding op de universiteit en hogeschool. Minister Bussemaker van Onderwijs zou van mening zijn dat een stok achter de deur goed werkt bij studenten en had daarom opleidingen de mogelijkheid gegeven te experimenteren met dit bindende advies later in de opleiding.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan. “Wat je ziet, is dat studenten niets anders meekrijgen dan snel studeren als doel op zich. Wat ik belangrijk vind, is dat studenten na hun eerste studiejaar meer ruimte krijgen om bijvoorbeeld bestuurswerk te doen, zodat ze zich breder kunnen ontwikkelen”, zegt Kamerlid Mohammed Mohandis van de PvdA. Ook het CDA is tegen het plan, omdat het leenstelsel al wordt ingevoerd. De partij geeft aan dat ze niet willen dat studenten de dupe worden door zich eerst in de schulden te steken en dan ook nog eens na twee jaar van de opleiding af moeten vanwege een tekort aan studiepunten. Vandaag gaat de Tweede Kamer met Bussemaker in gesprek over het plan.

© Nationale Onderwijsgids