Normal_scheikunde_wiskunde_rekenen

Twee studentes van Saxion Hogeschool in Hengelo zijn een actie begonnen op Facebook tegen de verplichte rekentoets voor pabo-studenten. Volgens actievoerders Marloes Langhout en Ines Kwekkeboom schort er veel aan de toets Kennisbasis Rekenen en de manier waarop getoetst wordt. Zo vinden de studenten dat ze te weinig mogelijkheden krijgen om zich goed voor te bereiden op de toets. Dit meldt RTV Oost.

Sinds 2013 zijn alle studenten van lerarenopleidingen in Nederland verplicht in hun derde studiejaar een rekentoets af te leggen. Hiermee wordt hun basiskennis rekenen en wiskunde getoetst. Ondanks dat de toets verplicht is, wordt er nauwelijks rekenles aangeboden op de pabo, zeggen Langohut en Kwekkeboom. Ook thuis oefenen wordt bemoeilijkt doordat er weinig geschikt materiaal beschikbaar is, zeggen de studentes.

De studentes willen met hun actie niet bereiken dat de rekentoets wordt afgeschaft, maar de manier van toetsen moet beter, aldus Langhout en Kwekkeboom. De studentes willen dat er meer duidelijkheid komt over wat er van ze verwacht wordt. Via de pabo worden nu wel bijlesmogelijkheden aangeboden maar het niveau van de toetsen ligt veel hoger. Ook schiet de informatie over wat de studenten moeten weten en kunnen tekort. “Het is niet zo dat we boeken krijgen waar alle lesstof in staat en waar we uit kunnen leren. Ik heb zelf maar wat boeken gekocht, maar de vragen in de toets zijn vaak heel anders dan wat ik uit die boeken leer”, vertelt Langhout. Met de Facebook-pagina hopen de studentes de pabo en de instelling die de toets maakt ertoe te bewegen voor meer duidelijkheid te zorgen.

© Nationale Onderwijsgids