Normal_samenwerken_studie_groep

Het aantal aankomend studenten dat zich tot dusver voor een hbo-opleiding heeft ingeschreven loopt flink achter op het aantal aanmeldingen rond dezelfde tijd vorig jaar. Voorzitter Thom de Graaf van Vereniging Hogescholen waarschuwt dat jongeren nog maar een week de tijd hebben om zich in te schrijven. Studenten die zich niet voor 1 mei hebben aangemeld, lopen het risico dat ze geweigerd worden door de opleiding van hun keuze, aldus De Graaf. Dit meldt Metronieuws.

Volgens de sectorraad van het hbo hebben zich tot nu toe bijna 85.000 studenten aangemeld voor het aankomende studiejaar. Dat zijn er zo'n twintigduizend minder dan vorig jaar. “Ik kan het niet genoeg benadrukken, meld je aan tot en met 1 mei”, zegt voorzitter De Graaf. “Daarna loop je een reële kans dat de opleiding van je keuze je weigert. Dat risico wil je niet lopen als dat niet nodig is”. Hogescholen mogen studenten die zich te laat hebben ingeschreven weigeren, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat de studenten niet gemotiveerd genoeg zijn.

Het is het tweede jaar dat studenten zich al voor 1 mei moeten aanmelden voor een vervolgopleiding. Samen met de zogenoemde studiekeuzecheck is deze maatregel ingevoerd om de uitval onder eerstejaars studenten terug te dringen. Een op de drie studenten stopt in het eerste jaar van de opleiding omdat de studie tegenvalt. Zij stappen over naar een andere opleiding of stoppen helemaal met studeren.

Volgens De Graaf hebben de nieuwe maatregelen positieve effecten maar is de uitval nog steeds te hoog. “We blijven dan ook kritisch kijken naar de manier waarop scholen er samen met studenten achter proberen te komen of zij wel bij de goede opleiding terechtkomen. De manier waarop dit gebeurt, verschilt heel erg, maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: minder uitval”, aldus de voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

© Nationale Onderwijsgids