Normal_politiebordje._politie

Bij de brand die afgelopen dinsdagnacht een school in Driebergen heeft verwoest, had de politie na een melding bewust gekozen om niet te gaan kijken. Om kwart over elf kreeg de politie de melding van een brandalarm in De Bernard Lievegoed University. Vijf uur later was de school tot aan de grond toe afgebrand. Zo meldt het AD.

De vestiging van de school was een kapitaal pand op het landgoed De Reehorst in Driebergen. Hoewel de brand al om kwart over 11 was gemeld bij de politie door een studente, werd het pas om half vier ontdekt. Politiewoordvoerder Danielle Friedeman bevestigd dit. Volgens de protocollen die de politie moet volgen zijn er eerst een aantal vragen gesteld. Toen de studente ontkennend antwoord gaf op de vragen als: 'Lopen er verdachte mensen rond? En zijn er sporen van inbraak?, heeft de politie besloten de melding niet te controleren.

“Wat we dan wel doen is contact zoeken met een beveiligingsdienst of bellen met de sleutelhouder, de eigenaar van het pand. Er was niets bekend van een beveiligingsdienst. Dus bleef het mobiele nummer van de sleutelhouder over. Dat bleek niet meer te bestaan. We hebben het daarbij gelaten. We krijgen zoveel meldingen binnen. Het is voor ons onmogelijk om al die meldingen te controleren. Daar hebben we de tijd en de mensen niet voor”, vertelt Friedeman.

Duidelijkheid of de brand eerder ontdekt had kunnen worden komt er niet. “Wij hebben de standaardprocedures gevolgd. Achteraf gezien hadden we misschien moeten gaan kijken, maar nogmaals, we kunnen niet alle meldingen zelf controleren”, aldus Friedeman. Uit onderzoek naar de brand is gekomen dat de school niet is aangestoken. De politie gaat uit van een technisch mankement. 

© Nationale Onderwijsgids