Normal_schrijven

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft studenten opgeroepen hun droom voor de toekomst van het hoger onderwijs kenbaar te maken. Via de krant nrx.next schreef zij daarvoor een essaywedstrijd uit. Aanleiding voor de wedstrijd is de instemming van de Eerste Kamer met het leenstelsel. De invoering van deze nieuwe vorm van studiefinanciering moet een bedrag tot 1 miljard euro opleveren. Dit geld wil de minister in het verbeteren van de onderwijskwaliteit stoppen. Met de essays hoopt Bussemaker te weten te komen van studenten hoe zij hierover denken. Dit meldt het ISO.

Sinds september is minister Bussemaker bezig met een tour langs alle hogescholen en universiteiten  in Nederland. Daar praat zij met studenten en docenten over het hoger onderwijs van de toekomst. De uitkomsten van deze gesprekken worden verwerkt in de Strategische Agenda voor het hoger onderwijs.

De minister wil nu studenten ook individueel de gelegenheid bieden om hun mening te geven over het ideale hogere onderwijs. “Durf hierbij groot, creatief en dwars te denken”, aldus de minister in haar oproep. Alle facetten van het onderwijs mogen aan bod komen. Van de vorm (hoorcolleges, werkcolleges of online), tot diploma's en normering, leven lang leren en toegankelijkheid van het onderwijs.

Studenten kunnen hun essay mailen naar denken@nrc.nl onder vermelding van 'Essaywedstrijd'. Het essay mag uit niet meer dan 1200 woorden bestaan. De deadline is 23 februari 2015. De wedstrijdjury bestaat uit onder meer Margot Poll van het NRC, Barbara Oomen van de University College Roosevelt en Pieter Cornelissen van Hogeschool Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids