Normal_duim

In de week van 12 januari werd een recordaantal van 705.000 studenten in het hoger onderwijs uitgenodigd om deel te nemen aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) en hun oordeel te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. Beoordelen nieuwe studenten een opleiding anders nu zij zich sinds 2014 eerder moeten aanmelden en een studiekeuzecheck moeten doen? Hoe oordelen studenten over hun opleiding als de vooruitzichten op een baan niet verbeteren? Dit moet duidelijk worden uit de NSE, zo meldt Studiekeuze 123.

Door het invullen van deze landelijke enquête helpen studenten de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs transparant te maken. De resultaten van de NSE worden ingezet voor kwaliteitszorg van de onderwijsinstellingen en voor voorlichtingsactiviteiten naar studiekiezers. Zo worden de resultaten eind mei 2015 geplaatst op de onafhankelijke vergelijkingswebsite www.studiekeuze123.nl. Studiekiezers kunnen hier de studentenoordelen van verschillende opleidingen met elkaar vergelijken.
 
In 2015 participeren 72 instellingen waarvan 52 hogescholen en 20 universiteiten (bekostigd en niet-bekostigd). 705.000 studenten krijgen een e-mail om deel te nemen aan de NSE. Zij zullen zo’n 100 vragen beantwoorden over onder meer de inhoud van de opleiding, studiefaciliteiten, voorbereiding op de loopbaan en studiebegeleiding. In 2014 gaf bijna 70 procent van de HBO-studenten en meer dan 80 procent van de WO-studenten aan tevreden tot zeer tevreden te zijn over zijn of haar opleiding.
 
© Nationale Onderwijsgids