JOVD is voor het nieuwe leenstelsel
De voorzitters van de Jonge Socialisten, JOVD en Jonge Democraten roepen de Eerste Kamer in een gezamenlijke brief op om vόόr het leenstelsel te stemmen. De paarse jongeren zijn "ervan overtuigd dat het geld dat nu aan het levensonderhoud van studenten wordt besteed, beter op zijn plek is als investering in de kwaliteit van het onderwijs. Tegelijkertijd wordt de toegankelijkheid van het onderwijs gewaarborgd door een hogere aanvullende beurs en gunstige afbetalingsvoorwaarden."
 
Door steun van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks verkreeg het leenstelsel eind vorig jaar een meerderheid in de Tweede Kamer. Door alle commotie rond de zorgwet blijkt echter dat het behalen van een meerderheid in de Eerste Kamer geen vanzelfsprekendheid meer is.
 
''Studentenbonden spreken niet namens ons''
Enkele studentenbonden, fel tegenstander van het leenstelsel, stuurden de Eerste Kamer daarom vorige week een bloemetje, met de tekst “De jongeren van Nederland zijn op zoek naar helden die het leenstelsel gaan stoppen!” 
 
Volgens de jongerenorganisaties van de PvdA, VVD en D66 is die boodschap nogal overdreven. In hun brief aan alle senatoren hekelen zij dan ook de claim van de studentenbonden ‘’te spreken namens alle studenten in het hoger onderwijs of zelfs alle jongeren in Nederland. Met deze brief nuanceren wij dat graag.’’
 
Lees hier de brief van JOVD, JD en JS.