Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Sinds 2013 zijn studenten van de pabo in Nederland verplicht in hun derde studiejaar een rekentoets af te leggen. Hiermee wordt hun basiskennis rekenen getoetst. Voor veel studenten blijkt het examen nog best lastig. Pabo-docent rekenen en wiskunde Marjolein Kool van de Hogeschool Utrecht (HU) besloot een website te ontwikkelen waarop studenten voor het rekenexamen kunnen oefenen. Zeven talentvolle studenten van de opleiding hielpen haar hierbij. Dit meldt de HU.

Het studententeam onder leiding van Kool werkte een jaar lang aan het ontwerpen van 140 geschikte oefenopgaven met bijbehorende uitwerkingen. Marjolein Kool en lector Ronald Keijzer van de iPabo gaven feedback en zorgden ervoor dat de opgaven correct en op toetsniveau zijn. Sinds enkele weken is de website met oefenopgaven toegankelijk voor pabo'ers van de HU.

De reacties van medestudenten zijn enthousiast. Daarom is de oefenwebsite nu voor alle pabostudenten van Nederland toegankelijk gemaakt. Afgelopen vrijdag werd tijdens de jaarlijkse ELWIeR-conferentie van de lerarenopleiders rekenen-wiskunde de website officieel gelanceerd. Iedereen kan nu voor oefenmateriaal voor de kennisbasistoets rekenen terecht op de website 'Oefensite Kennisbasistoets Rekenen'.

Ook vanuit België is er belangstelling voor de oefenwebsite. Twee van de studenten uit het team zijn uitgenodigd om tijdens conferenties in Turnhout en Vorselaar een presentatie te komen geven. Marjolein Kool en Ronald Keijzer zijn inmiddels met een nieuwe studentengroep gestart om de website nog verder uit te breiden. Tweeëntwintig nieuwe pabostudenten zijn aan de slag gegaan om voor hun medestudenten nog meer waardevol oefenmateriaal te ontwerpen.

© Nationale Onderwijsgids