Logo_open_access

Wereldwijd wordt deze week weer de Open Access week gehouden. Het thema is dit keer 'Generation open'. Ook in Nederland besteden verschillende hogescholen en universiteit aandacht aan de week met als doel om de vrije toegankelijkheid van wetenschappelijke informatie te bevorderen en bekender te maken. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

Als het aan staatssecretaris Dekker van Onderwijs ligt, is tien jaar al het onderzoek dat gefinancierd is met publiek geld voor iedereen vrij toegankelijk zijn. De vraag is hoe in Nederland deze transitie naar open access vormgegeven moet worden. Op universiteiten en hogescholen in Nederland worden verschillende symposia en workshops georganiseerd rond deze vraag.

In Groningen organiseren de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool gezamenlijk activiteiten met als thema 'Open Access, meerwaarde voor de regio'. Elke dag zullen op de hogeschool of de universiteit lunchlezingen plaatsvinden waarin verschillende aspecten van de overstap naar open access belicht worden.

Ook de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Maastricht en Tilburg University bieden een programma aan van symposia en andere bijeenkomsten. Meer informatie is te vinden op www.openaccess.nl.

De landelijke studentenorganisatie voor psychologen (SPS-NIP) organiseert samen met de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) speciale activiteiten gericht op studenten. De organisaties voeren onder meer digitaal campagne over de voordelen van open access. In de Universiteitsbibliotheek Utrecht wordt op woensdag 22 oktober een gratis bijeenkomst gehouden voor belangstellenden. Kijk op de Facebook-pagina Students voor Open Acces NL voor meer informatie.

© Nationale Onderwijsgids