Normal_boots-147164_640

CDA-leider Buma pleit voor de invoering van een maatschappelijke dienstplicht. Buma wil dat jongeren na hun opleiding of school een half jaar een dienstplicht vervullen in de zorg, bij vrijwilligersorganisaties of bij Defensie. Een maatschappelijke dienstplicht zou disciplinerend werken, denkt Buma, daardoor kan er bijvoorbeeld voorkomen worden dat jongeren zich aangetrokken voelen tot de jihad. Dit meldt de NOS.

Buma denkt dat het onveiligheidsgevoel door de IS dat momenteel in Nederland heerst het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. “Daarom moeten we van een ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine." Alle Nederlanders, ook de jongeren, moeten realiseren dat er ook plichten zijn. "Die moeten beseffen dat het niet alleen gaat om what's in it for me, maar ook wat zij voor de samenleving kunnen doen". De dienstplicht, die tot 1997 in Nederland voor jongens gold, maakte vroeger duidelijk dat er ook verplichtingen waren aan het zijn van een Nederlandse burger. "Dat besef is weg,” zo zegt de CDA-leider. “We hebben een samenleving gecreëerd waarin het 'ik' voorop staat."
 
Buma stelt daarbij wel dat de maatschappelijke dienstplicht niet een andere vorm is van de maatschappelijke stage. Deze stage van drie maanden die door alle scholieren gevolgd moest worden, is dit jaar afgeschaft. "De maatschappelijke dienstplicht is wat anders dan die maatschappelijk stage. Bij die stage gaat het om scholieren tussen de 14 en 16 jaar, de maatschappelijke dienstplicht is voor jongeren." De maatschappelijke dienstplicht kan na school of na een opleiding worden gedaan, aldus Buma. 
 
© Nationale Onderwijsgids